Duurzame verf voor zonwering en rolluiken
09 januari 2015 
2 min. leestijd

Duurzame verf voor zonwering en rolluiken

Aluminium onderdelen die gebruikt worden bij de productie van duurzame zonwering en rolluiken worden in bijna alle gevallen voorzien van verf.

Dit proces noemen we Poedercoaten. Het is een (elektrostatisch) verfproces waarbij negatief geladen poeder op een positief geladen aluminium profiel verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven gesmolten wordt.

Hoe werkt poedercoaten ?

De meest gangbare verwerkingsmethode is via elektrostatisch spuiten. De aluminium profielen worden daarbij elektrisch geaard en de poederverf wordt via een luchtmengsel naar het object verspoten (verneveld) waarbij het tijdens het verlaten van het spuitpistool elektrostatisch wordt geladen. Deze poederverf deeltjes laten zich nu door het geaarde profiel aantrekken en slaan daarop neer.

Vervolgens gaan de zonwering en rolluik profielen met daarop poederlak een op 140°C tot 220°C ingestelde oven in. Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poederlak deeltjes eerst naar vloeibare (verf)vorm, waarna het bij toegenomen temperatuur stroperig wordt en tenslotte uithardt tot een vaste verffilm.

Duurzame verf voor zonwering en rolluiken is er in verschillende kleurenral 9001-zsm zonwering

De kleuren worden weergegeven in een RAL coderingssysteem. Dit systeem is in 1927 in Duitsland ontwikkeld om kleuren van coatings en andere duurzame verf te definiëren.

In de industrie, bouw en verkeersveiligheid maken we meestal gebruik van RAL classic codering. Hierin staan momenteel ongeveer 210 kleuren in omschreven.

Het verwerken van profielen in RAL 9001 roomwit is momenteel nog steeds zeer populair.

Het grote voordeel van structuurlakkenstructuurlak-zsm zonwering

Structuurlakken die naar wens in een metallic uitstraling gemaakt worden winnen tegenwoordig snel aan populairiteit. De coating oogt mooi en is door de grove structuur veel krasvaster dan de standaard poederlakken. Bovendien vragen de profielen in deze duurzame verf veel minder onderhoud, omdat vuil minder hecht.

Poedercoating is milieuvriendelijk

Bij het lakproces komen geen oplosmiddelen vrij. Dit komt doordat de lak uit een vaste stof bestaat en er geen chemische toevoegingen nodig zijn om deze aan het werkstuk te laten hechten. Ook kan lak die in eerste instantie niet aan het product hecht hergebruikt worden, omdat het overtollige poeder nogmaals op een product gespoten kan worden. Deze twee eigenschappen maken het poederlak proces milieuvriendelijk.

Moraal van dit verhaal

Poedercoaten bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. De combinatie van degelijke profielen en een goede coating bieden bescherming tegen corrosie en uitstekende bestendigheid tegen extreme weersinvloeden.

Een laklaag van 60 tot 80 micron is het uitgangspunt voor een goede kwaliteit lak. Producenten en fabrikanten van zonwering, rolluiken en terrasoverkappingen hebben niet altijd dezelfde standaard.

Aangezien u verwacht dat rolluiken en zonwering duurzaam zijn en u ze aanschaft voor een zeer lange periode kan ik u aanraden deze informatie mee te nemen in uw aankoopbeslissing.

Reageer en/ of deel

Vond u dit stuk waardevol? Dan zou ik het super leuk vinden wanneer u dit zou willen delen op social media. Ook reacties onder dit blog worden ontzettend gewaardeerd.

Terug naar boven

Over de schrijver
Oprichter en mede eigenaar van ZSM Zonwering Service en Montage.Van kinds af aan opgegroeid met het vak en door de brede interesse helemaal up-to-date met de ontwikkelingen in de markt.Klantgerichte advisering over terrasoverkappingen, pergola's, zonwering, raamdecoratie en gerelateerde artikelen is de passie.
M. Ossen
Door

M. Ossen

op 10 Feb 2016

Met de nieuwe coating van APP; de SRT coating kunnen we de rolluikkasten en geleiders een nieuw leven geven. Door het product wordt er een nieuwe coating aangebracht en wordt de oude kleur weer levend. Glans en kleur worden langdurig ( > 8 JAAR ) hersteld.

Johan de Kreek
Door

Johan de Kreek

op 22 Feb 2016

Bedankt voor de reactie. Dit lijkt me een mooi product om te proberen en wellicht te promoten. Wist niet dat een dergelijk product leverbaar was. Wellicht kunnen we in de toekomst iets voor elkaar betekenen.

Peter Zoon
Door

Peter Zoon

op 10 Mar 2019

Is het mogelijk om bestaande aluminium screens alsnog te voorzien van een kleur (poedercoatintg)?

Johan de Kreek
Door

Johan de Kreek

op 15 Mar 2019

Bedankt voor de aanvraag. Naar mijn idee is dit erg lastig. Poedercoating komt normaal op een "brut" aluminium profiel. Dit is onbehandeld aluminium waar de lak goed op hecht. Ik denk dat spuiten een betere optie is en anders nieuwe aanschaffen ;-). Succes.

Reactie plaatsen