Aluminium terrasoverkapping: 8 tips bij aanschaf
12 maart 2019 
10 min. leestijd

Aluminium terrasoverkapping: 8 tips bij aanschaf

Interesse in een aluminium terrasoverkapping? In dit artikel: tips, adviezen en de beste oplossing voor uw situatie. 

Overal zijn aanbieders te vinden, van bedrijven op internet en in diverse showrooms in de buurt. Sommige bedrijven noemen het een veranda, andere een terrasoverkapping en door de vele soorten is het vaak lastig een goede keuze te maken.

In mijn blog “met een Verasol veranda kan uw tuinfeest altijd doorgaan” heb ik eenvoudig uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn met terrasoverkappingen of veranda’s van Verasol.

Met de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan weet ik dat er na aanschaf van een aluminium terrasoverkapping vaak nog andere opties gewenst zijn, dit is per aanbieder verschillend en het is belangrijk om de mogelijkheden mee te nemen in uw aankoop beslissing.

Aluminium terrasoverkapping aanschaffen? 8 nuttige tips!

1. Wanden van aluminium en composiet >

2. Aluminium glasschuifwanden >

3. Vaste wanden van glas en polycarbonaat >

4. Gootafwerking >

5. XS- profielen >

6. LED- verlichting >

7. Booglatei en verstevigingskokers >

8. Zonwering >


Een aluminium terrasoverkapping met wanden van aluminium of composiet

Duurzame en onderhoudsvriendelijke rabatdelenaluminium terrasoverkapping wanden van aluminium en composiet-zsm zonwering

Als u besluit een aluminium terrasoverkapping aan te schaffen is er vaak wel één zijde waar de wind regelmatig op staat. Verasol heeft een eenvoudig en duurzaam systeem bedacht waarbij de wanden afgesloten kunnen worden met aluminium of composiet rabatdelen. Deze delen zijn super eenvoudig te verwerken en te combineren. Een zijwand van volledig aluminium of een combinatie tussen aluminium en composiet, het is allemaal mogelijk.

De aluminium rabat delen zijn verkrijgbaar in vijf standaard kleuren met een hoogte van 10 cm met een maximale lengte van 4 meter. De composiet rabat delen zijn er in vier standaard kleuren met een maximale lengte van 2 meter. Alle delen zijn eenvoudig stapelbaar en gemakkelijk te verwerken. Volledig nieuw is het gebruik van zilverkleurig polycarbonaat met een dikte van 3,2 cm, dit geeft de zijwand een stijlvolle en luxe uitstraling. Vanzelfsprekend worden alle wanden op maat gemaakt er is voor iedere situatie wel een oplossing.


Een aluminium terrasoverkapping met glasschuifwanden

Transparante glazen schuifwand
aluminium terrasoverkapping glasschuifwanden-zsm zonwering

Een aluminium glasschuifwand is de ideale oplossing om het buitenseizoen te verlengen. In het voor en najaar, als de temperatuur nog niet zo hoog is schuift u de glazen panelen eenvoudig dicht. Zodra de zon de aluminium terrasoverkapping verwarmt, blijft deze warmte lekker onder de overkapping hangen omdat de wanden gesloten zijn. In de zomer als de temperatuur een stuk hoger is schuift u de wanden soepel open en is er voldoende ventilatie.

De glasschuifwand van Verasol heeft een aantal unieke eigenschappen die zeker relevant zijn om mee te nemen in uw aankoop beslissing. In tegenstelling tot andere aanbieders zijn de glazen deuren per paneel te stellen. Op deze manier is een oneffenheid in de fundering eenvoudig te corrigeren en sluiten de deuren altijd netjes af. Een zeer lage onderdorpel zorgt ervoor dat er bijna geen drempel is, dit is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.

De volgende unieke eigenschap zijn de meenemers heen- en terug. Een duidelijke uitleg van dit voordeel is dat alle deuren soepel met elkaar mee schuiven als ze open- en dicht geschoven worden. De glazen panelen zijn van binnenuit altijd af te sluiten met een vergrendelingsslot en naar wens kan er in het loopdeur paneel een cilinderslot gemaakt worden zodat de glazen schuifwand ook vanaf buiten te vergrendelen is. Een reinigingsslot maakt het mogelijk om het vaste paneel los te koppelen om dit eenvoudig te kunnen schoonmaken.

De glazen schuifwanden worden standaard geleverd met transparant veiligheidsglas van 10 mm en naar wens is mat glas ook mogelijk. De glasschuifwand is altijd perfect bijpassend bij een aluminium terrasoverkapping want u heeft de keuze uit 12 standaard profielkleuren. Alle wanden worden geleverd met borstelafdichting en sluitprofielen om inslag van wind- en regen te voorkomen.


Een aluminium terrasoverkapping met wanden van glas of polycarbonaat

Onderhoudsvriendelijke aluminium wandenverasol wanden van glas en polycarbonaat-zsm zonwering

In het eerste artikel van dit blog schrijf ik over het dichtmaken van wanden met aluminium of composiet delen. Deze wanden worden vaak gebruikt als afsluiting van de veranda aan de kant van de buren of als privacy gewenst is. Als de overkapping vrij geplaatst is dan is een afscherming tegen wind- en regen vaak gewenst en wilt u wel het zicht op uw tuin behouden. Met de wanden van glas is dit mogelijk omdat de glazen panelen volledig transparant zijn.

Als u toch privacy wil en ook een beetje lichtinval, dan is een wand die opgebouwd is uit polycarbonaat platen ideaal. Deze platen zijn verkrijgbaar in 5 standaard kleuren in brede transparante banen van 32 mm tot opaal (melkachtig wit) kleurige platen waar uitsluitend licht doorheen komt. Het is mogelijk om deze wanden volledig tot de grond door te laten lopen of te voorzien van een borstwering. Het grote voordeel van een borstwering is dat de glazen of polycarbonaat platen niet helemaal tot de grond doorlopen en veel minder vies worden door opspattend regenwater en vuil.

Het is ook mogelijk om een spiekozijn laten maken, dit is een kozijn wat geplaatst kan worden boven een bestaande schutting om de schuine opening die is ontstaan tussen terrasoverkapping en schutting dicht te maken. De wanden van polycarbonaat gecombineerd met aluminium zijn standaard leverbaar in 5 profielkleuren. Gaat u voor glazen wanden onder de aluminium terrasoverkapping, dan is er de keuze uit 12 standaard profielkleuren in geïsoleerde- en niet geïsoleerde uitvoering. Alle wanden zijn gemaakt van duurzame materialen en worden op maat gemaakt zodat er altijd een oplossing is voor iedere situatie.


Gootafwerking

Aluminium profielen geven de terrasoverkapping een unieke uitstraling

Verasol maakt het mogelijk om de aluminium terrasoverkapping een uitstraling te geven die precies bij u past door de keuze uit verschillende gootafwerkingen. De Verasol Greenline is standaard geleverd met een vlakke gootafwerking, dit geeft de veranda een zeer strakke en trendy uitstraling.

aluminium terrasoverkapping vlakke goot-zsm zonwering

De vlakke afwerking is ook verkrijgbaar bij de Verasol veranda Profiline, Highline en Lounge. Bij deze modellen is het een extra profiel wat we over de regengoot schuiven om de veranda de uitstraling van uw voorkeur te geven. Gaat u voor degelijkheid met een strak design? Kies dan voor een ronde gootafwerking.

aluminium terrasoverkapping ronde goot-zsm zonwering

De klassiek gootafwerking in combinatie met schoren zorgen voor een voor een fraaie en meer authentieke uitstraling.

aluminium terrasoverkapping klassieke goot-zsm zonwering


XS- profielen

Verstevigde aluminium profielen die zeer grote afmetingen mogelijk maken

Het blijft lastig om tips en adviezen te geven die echt relevant zijn en meerwaarde bieden. XS-profielen van Verasol wil ik zeker vermelden, want dit kan een groot verschil maken bij de aankoopbeslissing. Deze “Extra Sterke” profielen maken het mogelijk om een aluminium terrasoverkapping te leveren in zeer grote afmetingen.

Met een interne versteviging in het 6 mm dikke aluminium gootprofiel kan een breedte van 7 meter worden gehaald met slechts twee staanders op de hoeken.

aluminium terrasoverkapping xs-gootprofiel-zsm zonwering

De dak liggers met interne aluminium versteviging maken het mogelijk om veranda’s te leveren in een diepte tot 4 meter met gelaagd veiligheidsglas.

aluminium terrasoverkapping xs-ligger-zsm zonwering

Iedere Verasol veranda gaat uitsluitend met “Statische berekening” de deur uit, dit zorgt voor een gegarandeerd degelijk en duurzaam eindresultaat waar u jarenlang zorgeloos van kunt genieten.

De XS-profielen zijn in Europa geproduceerd uit aluminium 6063 met een hardheidsgraad van F25 en een Fabrieksgarantie van 10 jaar.


LED- verlichting

Energiezuinige en sfeervolle verlichting voor uw terrasoverkappingaluminium terrasoverkapping led verlichting-zsm zonwering

Geïntegreerde LED- verlichting maakt het mogelijk sfeervolle avonden te beleven onder uw terrasoverkapping. De standaard 32 mm LED- spots plaatsen we in de liggers (dakdragers) van de aluminium terrasoverkapping. Op deze manier is het mogelijk om zelf te bepalen hoeveel spots er onder de veranda moeten komen en op welke plaats u deze wilt hebben.

De standaard LED- spots hebben een lichthoek van 45 graden met een opbrengst van 110 Lumen per LED. De kleur van het licht is warm wit (2700-3000K) en te bedienen met een afstandsbediening.

Er is keuze uit 5 verschillende soorten LED- spots, waarbij bovengenoemde 32 mm spots het beste passen in de liggers van de terrasoverkapping.

Naar wens is het ook mogelijk om de LED- verlichting te bedienen met een afstandsbediening van Somfy en de Somfy Tahoma App voor bediening met Smartphone of Tablet.


Booglatei en verstevigingskokers

Een breedte tot 7 meter met maar twee staanders is geen probleem

Alle modellen van een Verasol aluminium terrasoverkapping zijn verkrijgbaar met verstevigingskokers.  Het doel van deze verstevigingen is het behalen van grote en zelfs extreem grote breedtes met uitsluitend twee staanders op de hoeken. Bij het model Verasol Greenline heeft u de keuze uit een koker van 11 bij 11 cm of een koker van 15 bij 5 cm. Door deze kokers komt het erop neer dat zelfs het instapmodel tot een breedte van 6 meter met een diepte van 4 meter kan worden geplaatst op twee staanders.

De Verasol Profiline is eenvoudig uit te voeren met een booglatei. Deze latei is een gebogen profiel wat we tussen de staanders onder de regengoot monteren, grote breedtes komen zo binnen handbereik en er is voor iedere situatie wel een oplossing.

aluminium terrasoverkapping booglatei-zsm zonwering

De Verasol Highline is standaard met verstevigingskoker van 15 bij 5 cm, dit maakt het mogelijk de veranda te leveren in een breedte van 7 meter met een diepte van 4 meter met glazen dakbedekking. En dat allemaal met twee staanders op de hoeken, dit is absoluut uniek en onderstreept nogmaals de kwaliteit van Verasol.

aluminium terrasoverkapping verstevigingsprofiel-zsm zonwering


Zonwering

Effectieve zonwering voor op- of onder een aluminium terrasoverkappingaluminium terrasoverkapping zonwering-zsm zonwering

In het voor- en naseizoen is het heerlijk genieten onder een terrasoverkapping. Afhankelijk van de situatie en windrichting kan de temperatuur in de zomer flink oplopen, zeker als de overkapping op het zuiden ligt.
Effectieve zonwering is dan de oplossing. Er is de keuze uit verschillende varianten die stuk voor stuk unieke eigenschappen hebben.

Een boven zonwering plaatsen we zoals de naam als zegt op de overkapping. Dit systeem bestaat uit een gesloten kast waarin een doek opgerold is. Aan deze kast zitten twee vast geleiderails waardoor het doek op- en neer kan rollen. Door de geleiders op pootjes aan de overkapping te bevestigen is er een stevige verbinding met de veranda. Op deze manier kan de zonwering ook met flinke wind uitgerold blijven.

Het voordeel van deze boven zonwering is dat de zon niet op het onderliggende glas of polycarbonaat schijnt en de warmte niet onder de overkapping komt. Een nadeel dat genoemd moet worden is toch wel dat de zonwering in uitgerolde toestand vies wordt en dit is lastig schoon te maken.
Het is ook mogelijk om een onder zonwering te kiezen. Dit is ongeveer hetzelfde systeem als de eerder genoemde variant alleen zijn de kast en profielen een stuk kleiner. Hierdoor is het een soort geïntegreerde zonwering en omdat de profielen geleverd worden in dezelfde profielkleur als de veranda valt de zonwering veel minder op als de boven zonwering. Het grootste voordeel is absoluut dat het doek schoon blijft omdat het onder het glas of polycarbonaat geplaatst is.

Beide modellen zijn leverbaar met doek uit de Swela Sunvas en Sunsilk collectie en uitsluitend met elektrische bediening.

Langer genieten in voor en naseizoen! Windvaste screens als afsluiting van een terrasoverkapping maken dit mogelijk. Door de isolerende werking blijft de warmte langer onder de overkapping hangen. Dit is ideaal om ’s avonds te kunnen genieten onder de veranda.

Bijkomend voordeel is dat het screen privacy bied. U kunt zelf wel naar buiten kijken, maar de inkijk onder de overkapping is beperkt door de filtering van het glasvezeldoek. Het is ook mogelijk om een volledig doorzichtig raam in het doek te laten maken. Op deze manier ontstaat er een transparante afsluiting met optimaal doorzicht.

Hopelijk is dit een interessant artikel voor iedereen die op zoek is naar een aluminium terrasoverkapping. Opmerkingen, vragen of aanvullingen worden enorm gewaardeerd en kunt u plaatsen in het reactieveld onder dit blog.

Ik heb nog meer artikelen geschreven met tips en adviezen over zonwering voor terrasoverkappingen, terrasverwarming en inrichting van een terrasoverkapping. Bekijk de categorie alles over terrasoverkappingen en ontdek de mogelijkheden.

Meer informatie?!

Maak dan direct online een adviesafspraak door op het formulier onder deze pagina te klikken. U maakt zo eenvoudig en snel een afspraak bij u thuis of in onze showroom.

Terug naar boven

Over de schrijver
Oprichter en mede eigenaar van ZSM Zonwering Service en Montage.Van kinds af aan opgegroeid met het vak en door de brede interesse helemaal up-to-date met de ontwikkelingen in de markt.Klantgerichte advisering over terrasoverkappingen, pergola's, zonwering, raamdecoratie en gerelateerde artikelen is de passie.
terrasoverkappingen liefhebber
Door

terrasoverkappingen liefhebber

op 09 Apr 2016

Mooie blog! Ik heb even door je website heen gelezen want wij willen nu zelf ook een https://www.overkapping-plaza.nl" rel="nofollow">terrasoverkapping opzetten alleen ik heb bijvoorbeeld er nog nooit over na gedacht dat als de wind de hele tijd van een kant blaast dat de constructie ook nog eens instabiel kan worden! Meten jullie dan ook de wind in de tuin?

Johan de Kreek
Door

Johan de Kreek

op 11 Apr 2016

Bedankt voor de reactie. Ik doe mijn best om relevante informatie te geven en dit is een leuke waardering. Het meten van de wind in de tuin doe ik momenteel niet, maar zou natuurlijk wel kunnen. Het lijkt me wel lastig om dit toe te passen, want dan zou er een afspraak gepland moeten worden precies op het moment dat het waait. Ik ben wel in het bezit van een windmeter en zal de reactie in overweging nemen.

Pim
Door

Pim

op 23 May 2018

Dankjewel voor dit artikel over de voordelen van een aluminium terrasoverkapping. Mijn ervaring is inderdaad dat het inderdaad koeler is onder zo'n soort overkapping. Een goede overkapping zorgt er voor dat je optimaal van je tuin kunt genieten.

Johan de Kreek
Door

Johan de Kreek

op 20 Jun 2018

Bedankt voor de waardering en de reactie. Fijn dat uw ervaring ook zo is. Veel plezier met het genieten van het buitenleven.

L. Van Bijleveldt
Door

L. Van Bijleveldt

op 15 Jun 2018

Ik waardeer je blog ontzettend. Heel lang en interessant artikel is dit. Ik ben het eens met de aangehaalde punten en ben dol op polycarbonaat, aangezien dit toch frisser aanvoelt.

Johan de Kreek
Door

Johan de Kreek

op 20 Jun 2018

Bedankt voor de positieve reactie. Ik heb mijn best gedaan zo veel mogelijk goede informatie te delen. Polycarbonaat heeft zeker zijn voordelen en goed om te horen dat u die mening deelt.

Reactie plaatsen